Talg en acne: wat is er aan de hand?
Talg en acne
Wanneer je acne hebt, gebeurt dit allemaal in de talgklierfollikel (het haarzakje). Talgklieren komen het meest voor in het gelaat, op de borst en rug. Een haarzakje is een buisvormige instulping van de huid die doorloopt tot in het onderhuids bindweefsel. Het haarzakje is ontstaan uit het epitheelweefsel van de huid. Bij een haarzakje bevinden zich meestal twee talgkliertjes. Deze talgkliertjes maken gebruik van de ruimte tussen het haar en het haarzakje om opgehoopte vetten en bacteriën naar buiten toe af te kunnen voeren.
In de haar- en talgklierfollikels ontwikkelen zich de haartjes en zitten de talgklieren. Deze laatste produceren talg (een vloeistof die de huid beschermt) onder invloed van mannelijke (androgene) hormonen; het hormoon testosteron. Androgene hormonen worden bij de vrouwen gemaakt in de bijnierschors en de eierstokken. Bij mannen worden ze aangemaakt in de bijnierschors en de zaadballen. Testosteron heeft invloed op de talgklieren. Soms gebeurt het dat de talgklieren extreem reageren op de hormonen en te veel talg produceren. Het resultaat is dat de huid te vet wordt, vooral op de neus, voorhoofd en de hoofdhuid. Onderin de talgklier zit de Propionibacterium acnes, ook wel de P acnes genoemd. Deze vindt de vette huid heerlijk en is vaak de boosdoener van acne.
Waaruit bestaat talg?
De samenstelling van talg bestaat uit verschillende stoffen:
1. Vetzuren
- Palmitine zuur
- Stearinezuur
2. Vetalcoholen
- Ergosterol
- Cholesterol
- Squalenen
3. Dode huidcellen (afgestorven hoorncellen)
Omzetting van talg in vrije vetzuren
De omzetting van talg in vrije vetzuren wordt gedaan door het 5-Alfa Reductase (lipase). Dit heeft een vet splitsende werking. Het stofje wordt gemaakt door de Propionibacterium acnes.
Deze ‘vrije’ vetzuren vreten de wand van de talgklieren op. Hierdoor kunnen de vrije vetzuren (die een schadelijke prikkel vormen) in de bovenste huidlaag terecht komen. In deze huidlaag ontstaat er daardoor een ontstekingsreactie. Wanneer 5-Alfa Reductase wordt omgezet in het 5-Alfa Dihydriotestosteron, krijg je een teveel aan talg.
Nog even op een rijtje:
- Talgklieren vind je voornamelijk op plaatsen waar er zich haar bevindt
- Talg zorgt voor huidbescherming tegen uitdrogingen en te sterke vochtverdamping
- Dit zorgt ervoor dat huid en haar soepel blijven
- Talg vormt samen met zweetklieren een zuurgraad
- De zuurgraad beschermt je tegen bacteriën en ziekteverwekkers
- Bij hormonale veranderingen kan de talgklierproductie zo actief zijn, dat je huid te vet wordt en je acne krijgt
- Of de talgklierproductie neemt zodanig af dat je last krijgt van een te droge huid!
Als je last hebt van puistjes en mee-eters kunnen we er middels acnebehandelingen voor zorgen dat de balans in de aanmaak van talg genormaliseerd zal worden. Uiteindelijk zul je steeds minder onzuiverheden krijgen en voelt je huid (en jijzelf!) een stuk prettiger.
Disclaimer: Alle rechten van intellectuele eigendom betreffende deze werken (teksten, foto’s, e.d.) liggen bij Huidtotaal en haar licentiegevers.
Kopiëren, verspreiden en elk ander gebruik van deze werken is niet toegestaan zonder schriftelijke toestemming van Huidtotaal, behoudens en slechts voor zover anders bepaald in regelingen van dwingend recht (zoals citaatrecht), tenzij bij specifieke werken anders aangegeven is.