Bijwerkingen en gevolgen tijdens en na kanker
Je kunt verschillende bijwerkingen en gevolgen ervaren tijdens en na kankerbehandelingen. Deze klachten en beleving kunnen per persoon anders zijn. Hieronder worden daarom de meest voorkomende gevolgen van kanker benoemd.
Pijn tijdens en na kanker
Er zijn verschillende soorten pijnen. Pijn kan heel acuut zijn of over een langere periode heviger zijn geworden. Het kan bijvoorbeeld ontstaan na een operatie maar ook als bijwerking van radiotherapie (bestraling) of wanneer er sprake is van een infectie. In veel gevallen is pijn bij kanker te verminderen door pijnstillers. Mocht het gebruik hiervan niet mogelijk zijn of is aanvullende pijnbestrijding mogelijk, dan kan dat gedaan worden door een lichte vorm van manuele lymfedrainage, massage of littekenbehandelingen.
Lymfoedeem
Wanneer er sprake is van lymfoedeem houdt dit in dat er vocht vastgehouden wordt in het lichaam. Een lichaamsdeel kan zicht- en voelbaar gezwollen zijn. Toch kan het ook in een hele lichte mate aanwezig zijn dat dit nog niet of nauwelijks op te merken is. Lymfoedeem kan ontstaan door een operatie, bestraling, chemotherapie of hormoontherapie.
Lymfoedeem kan in de weken tot jaren na de kankerbehandeling ontstaan. Dit is afhankelijk van het soort behandeling dat er plaats heeft gevonden, in welke mate er schade is aangebracht aan het lymfestelsel en in hoeverre de lymfevaten in staat zijn het vocht zelf af te voeren. Het kan zo zijn dat het lymfestelsel in eerste instantie nog redelijk goed functioneert maar na een enige tijd toch 'moe' wordt. Het is dan overbelast en niet zo goed meer in staat om het vocht af te voeren. Hoe sneller er behandeld wordt, des te kleiner de kans op complicaties van lymfoedeem zoals verhardingen of wondroos.
Oedeemtherapie
Oedeemtherapie als (na)zorg bij kanker kan bestaan uit verschillende onderdelen. Vaak worden deze gecombineerd of na elkaar uitgevoerd.
Manuele lymfedrainage
Manuele lymfedrainage (MLD) is een gespecialiseerde, zachte cirkelvormige massage. Het is een belangrijk onderdeel van de oedeembehandeling. Het doel is de lymfeavloed te verbeteren. Het duwt als het ware het overtollige, opgehoopte lymfevocht weg van de gezwollen plek zodat het daarna afgevoerd wordt.
LPG Endermologie
LPG Endermologie (oftewel endermotherapie) is een apparaat dat werkt met zuigkracht. Daarnaast heeft de behandelkop verschillende rollers. De combinatie van de zuigende kracht en de rollende werking zorgen voor afvoer van vocht en afvalstoffen. Tevens wordt de structuur van de huid en onderliggende weefsels verbeterd.
Littekentherapie
Littekenmassage
Littekenmassage (ook wel bindweefselmassage genoemd) bestaat uit speciale massagetechnieken om klachten als verdikking, verkleving, doorbloedingsstoornissen en oedeem te verminderen. Het litteken en het omliggende weefsel worden soepeler en de huid wordt egaler.
LPG Endermologie
Alle soorten littekens kunnen behandeld worden met LPG. Denk aan recente littekens (met kans op ontsteking) of oude littekens na operatie of een ongeval, brandwonden (ook na transplantatie) of bij sclerodermie.
De behandeling is gericht op het afvoeren van vocht en het versoepelen van het littekenweefsel. In de eerste plaats is de behandeling vooral gericht op het bevorderen van de afvoer van afvalstoffen. Dit zorgt ervoor dat het weefsel minder makkelijk kan verkleven. In de tweede plaats stimuleert de massage de aanmaak van collageen en elastine. Hierdoor wordt het genezingsproces van het litteken bevordert.
Het doel van de behandeling is het verlichten van eventuele pijn, het versoepelen van het weefsel en het minder opvallend laten worden van het litteken.
Littekentaping
Met een speciale huidkleurige tape wordt de spanning van het litteken gehaald, het litteken wordt als het ware wat opgelicht. Er ontstaat zo meer ruimte in het gebied van de onderhuid, waar structuren als bloed- en lymfevaatjes, maar ook zenuwuiteinden liggen. De lymfestroom wordt gestimuleerd en de zenuwpijn wordt verminderd. Het litteken voelt hierdoor minder trekkend aan en wordt soepeler.
Camouflagetherapie
Om er voor te zorgen dat de verkleuringen van een litteken minder zichtbaar zijn kan het litteken gecamoufleerd worden. Er wordt een kleur uitgezocht die het meest overeenkomt met je huidskleur. Deze crème is wrijfvast en waterafstotend.
Drukkleding
Dit zijn kledingstukken die gemaakt zijn van een speciale stof. De stof bevat een soort elastiek die zorgt voor druk op de huid. De druk op de huid verlicht klachten en zorgt voor verbetering van het litteken. De drukkleding kan onder de normale kleding gedragen worden. Het wordt vooral toegepast bij brandwondlittekens.
Siliconenpleisters- of gel
Door speciale pleisters of gel aan te brengen wordt er een laagje over het litteken gevormd. Dit zorgt ervoor dat het litteken geen vocht verliest, beter herstelt, soepeler wordt en jeuk vermindert. De pleisters en gel zijn transparant, vallen niet op en kunnen onder de kleding gedragen worden. De pleisters en gel worden langere tijd (tenminste 3 maanden) op het litteken gedragen. Draag de pleisters of gel minimaal 12 uur tot maximaal 23 uur per dag.