Compressiekousen
Steunkousen? Dan denken velen aan ouderen met stugge, beige kousen. Niets is minder waar, ze zijn er voor jong, oud, mannelijk, vrouwelijk, stoer of stijlvol. Steunkousen, oftewel therapeutische elastische kousen, kunnen zowel preventief als voor de behandeling van een aandoening ingezet worden. Denk hierbij aan vermoeide benen, spataderen, trombose en verschillende vormen van oedeem. Preventief kunnen ze gebruikt worden bij vermoeide benen of het voorkomen van spataderen bij aanleg, een staand of zittend beroep en zwangerschap.
Steunkousen laten aanmeten
Therapeutische kousen kunnen een uitkomst zijn bij vermoeide, gezwollen, tintelende of pijnlijke benen. Voorafgaand aan het opmeten zal er een kort intakegesprek plaatsvinden. Aan de hand van de verwijsbrief van de huisarts of specialist bespreken we waarom de kousen gedragen moeten worden. Daarna zal het opmeten uitgevoerd worden, waarbij rekening gehouden wordt met je leeftijd maar ook geslacht, beroep en leeftstijl.
De behandeling door middel van therapeutische kousen is gericht op het bevorderen van de afvoer van bloed en lymfevocht. De kous zorgt er dus simpelweg voor dat het bloed en vocht de juiste weg weer vindt, zonder dat je daar hinder van ondervindt.
Het aanmeten van kousen gaat als volgt:
- We bespreken kort de verwijsbrief van de huisarts of specialist
- De benen worden bekeken en opgemeten
- Er wordt een type kous gekozen (dit houdt in de dikte en stugheid/soepelheid van de stof en de lengte (tot aan de knieën of heupen, een broekje of een panty))
- De kleuren mogen uitgezocht worden
- Draag- en wasadviezen worden gegeven
- De kousen kunnen besteld worden
- Een nieuwe afspraak om de kousen te passen en eventuele hulpmiddelen uit te zoeken kan gemaakt worden of de kousen worden thuisbezorgd
Wat is het resultaat van steunkousen?
Verbetering van afvoer van vocht en bloed
Vermindering van omvang
Verbetering van de voedingstoestand van de huid
Minder vermoeide benen
Afname van tintelend en pijnlijk gevoel
Verminderde kans op ontstaan van spataderen
Behandeling | Prijs | |
Aanmeten therapeutische elastische kous(en) of alternatief | afhankelijk van type en vastgesteld tarief van de zorgverzekeraar * | |
Intakegesprek | gratis |
* Therapeutisch elastische kousen en andere hulpmiddelen komen ten laste van je eigen risico. De hoogte daarvan vind je terug in de polisvoorwaarden van je zorgverzekeraar. Of je een eigen risico moet betalen, is afhankelijk van hoeveel zorg je al hebt gebruikt. Het kan dus zijn dat je een deel of het geheel van de therapeutische elastische kousen en het aanmeten moet betalen of dat je dit vergoed krijgt. Afhankelijk van je zorgverzekeraar kom je in aanmerking voor vergoeding van 2 stuks/paar per 12 of 14 maanden.
Wanneer vochtproblematiek niet enkel met een steunkous te verhelpen is, is oedeemtherapie waarschijnlijk geïndiceerd. Lees er op deze pagina meer over.
© Huidtotaal