Ik heb jeukende huiduitslag: roodheid, zwelling, schilfers, bultjes, blaasjes, kloofjes en korstjes
Constitutioneel eczeem (ook wel atopisch eczeem genoemd): een jeukende huiduitslag waar met name kinderen last van kunnen hebben. Een eczeemhuid kan trekkerig aanvoelen en jeuken. De huid verkleurt roodroze, kan zwellen, gaat schilferen en er kunnen bultjes, blaasjes en kloofjes ontstaan. Als deze kloven verder uitdrogen kunnen ze barsten en dat is pijnlijk.
Eczeem wordt op specifieke plekken gezien, zoals hiernaast te zien is op de afbeelding. Het is niet besmettelijk, dus aanraken mag gewoon!
Hoe ontstaat eczeem?
Het ontstaan van eczeem is vaak gerelateerd aan aanleg voor allergieën. Zo'n allergie kan zich ook openbaren in de vorm van hooikoorts en astma. Meestal hebben familieleden ook last van (één van) deze klachten.
Welke factoren verergeren het?
- Dagelijks, langdurig douchen of baden
- Het gebruik van douche- en badschuim die zeep bevatten
- Wrijvend en schurend afdrogen na het douchen of baden
- Wisselende temperaturen (gebruik van verwarming en airco)
- Het verwerken van afvalstoffen in het lichaam
- Aanleg voor het hebben van een gevoeligere, droge huid (atopie)
- Veroudering van de huid
Waarom verergeren deze factoren eczeem?
Het is heerlijk om je iedere dag even af te spoelen of een warm bad te nemen. Toch is dat prettige gevoel voor veel mensen maar van korte duur. Dagelijks douchen en baden, met daarbij het gebruik van verzorgingsmiddelen die zeep bevatten, zorgt ervoor dat je de gezonde huidvetten wegspoelt. Niet alleen het baden en wassen zelf is slecht voor de huid, maar ook het afdrogen. Afdrogen kan de huid dermate schuren dat je gezonde huidcellen en -vetten wegwrijft.
De huid heeft ook heel wat te verduren tijdens de vier seizoenen. Zo zorgt de zon voor uitdroging tijdens de zomer. Ook de airco, het zoute water van de zee en chloor in het zwembad drogen de huid uit. Gedurende de koudere perioden lijdt de huid door het gebruik van de verwarming en de gure wind. Het vocht in de huid verdampt en je krijgt last van uitdrogingsverschijnselen.
Het verwerken van afvalstoffen in het lichaam zorgen ook voor een belasting van de huid. Denk aan het eten van snacks, kant-en-klare maaltijden en suikers in frisdranken en snoep. Je lichaam moet hard werken om deze afvalstoffen te verwerken. Hierdoor ontstaat een temperatuursverhoging. De warmte zorgt tenslotte voor huiduitdroging.
Helaas zijn er ook situaties waarbij er geen sprake is van uitdroging door externe factoren. Zoals aanleg voor het krijgen van een droge huid bij eczeem, psoriasis, hooikoorts of anders) maar door huidveroudering. Om hier zo min mogelijk hinder van te ondervinden is het in deze gevallen extra belangrijk om de adviezen op te volgen en je huid zo goed mogelijk te beschermen.
Wat kun je zelf doen?
- Probeer minder vaak te douchen of te baden: hooguit 2 of 3 keer per week, zeker niet iedere dag. Uiteraard mag wassen onder de oksels en de schaamstreek iedere dag wegens hygiëne.
- Was niet je hele lichaam, maar zoals hierboven aangegeven alleen bepaalde plekken. Naast de oksels en de schaamstreek kun je je voeten en haren wassen met een verzorgingsproduct. Zorg ervoor dat je een wasemulsie of shampoo zonder zeep gebruikt.
- Wrijf je lichaam en gezicht niet droog, maar dep.
- Probeer ervoor te zorgen dat de temperatuur waar je je in bevindt zo constant mogelijk is. Vermijdt in de buurt zijn van airco en verwarming.
- Zorg ervoor dat je huis niet te vochtig is, maar ook zeker niet te droog. Als dat laatste het geval is, hang dan een waterbakje aan de verwarming of schaf een luchtbevochtiger aan.
- Bescherm je huid tegen invloeden van buitenaf. Denk hierbij aan een rijke zonnebrandcrème met minimaal beschermingsfactor 30, die beschermt tegen zowel UVA als UVB-straling. Gebruik deze als je wordt blootgesteld aan zonlicht (dus ook tijdens je skivakantie!). In de winter kun je een wat vettere dagcrème gebruiken. Let er dan wel op dat de crème niet voor het grootste gedeelte uit water bestaat (vaak aangegeven als eerste ingrediënt op de verpakking, ook wel als 'aqua'). Het vocht in de crème kan namelijk bevriezen, wat weer voor uitdroging zorgt!
- Verminder of vermijdt snelle koolhydraten en suikers zoveel mogelijk. Zorg voor een toevoeging van verse groenten en fruit en gezonde vetten in je dieet.
Vraag een informatief consult aan: ik adviseer je graag over het gebruik van verschillende verzorgingsproducten.
Heb je na het opvolgen van de adviezen nog last van een droge en/of jeukende huid? Neem dan contact op met je huisarts of dermatoloog voor onderzoek en advies.