De emotionele impact van huidproblemen
Stress, schaamte, angst en verdriet: psychologische problemen bij een huidaandoening
Het klinkt misschien gek, maar eigenlijk in alle gevallen van huidproblemen verwacht ik enige mate van psychische of sociale impact. Denk aan stress, schaamte, angst en verdriet. Mensen met huidproblemen hebben een hoger risico op het ontwikkelen van psychologische problemen. Bijvoorbeeld een verlaagd gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen of depressie. We noemen dit ook wel psychodermatologie.
Sociale impact van huidproblemen
Sommige patiënten beperken hun sociale betrokkenheid omdat ze zich schamen en onzeker zijn over hun zichtbare symptomen. Ze weten bijvoorbeeld niet hoe ze moeten reageren op de vragen van mensen over hen, zoals waarom ze er zo uitzien, of dat de aandoening besmettelijk is. Het uit de weg gaan van sociale gelegenheden zoals een etentje, feestje of soms zelfs het naar school of werk gaan, neemt dan toe.
De invloed van emoties op de huid
Naast dat huidproblemen voor allerlei psychische veranderingen kunnen zorgen, kunnen andersom emoties huidaandoeningen verergeren. Dit zien we het meest bij acne, rosacea, eczeem, psoriasis, netelroos, jeuk en pijn.
Negatieve emoties verminderen door huidtherapeutische behandeling
Ik merk dat het vaak lastig is over de drempel te stappen om iets aan de huid te laten doen. Ik begrijp dat deze stap lastig is en er gedacht kan worden “Jij hebt makkelijk praten”, of “Zo erg heb je het nog nooit gezien en je kunt er vast niets aan doen” of juist het tegenovergestelde “Je ziet vast veel ergere dingen en stel ik niets voor met mijn paar plekjes”. Nee, zo denk ik er niet over! Ieder huidprobleem is vervelend, wat het soort en de mate dan ook is. Zeker als het invloed heeft op je gesteldheid.
Er zijn voor veel huidproblemen behandelingen die de klachten verminderen of zelfs helemaal doen verdwijnen. Bij de start van een behandelplan treedt er vaak al snel verbetering van de de huid op en daarmee is er ook een duidelijke verbetering merkbaar wat betreft de negatieve gevoelens en de sociale impact.
Een afspraak maken bij de huidtherapeut
Neem voor het maken van een afspraak contact op per e-mail via info@huidtotaal.nl of telefonisch via 085 004 3186. Ook is het mogelijk om het contactformulier op de website in te vullen. Na het invullen wordt er zo snel mogelijk telefonisch of per e-mail contact opgenomen.
Wist je dat er een vereniging bestaat die zich sterk maakt voor (chronische) huidproblemen en haaraandoeningen? Bekijk hier de website van Huidpatiënten Nederland.
Disclaimer: Alle rechten van intellectuele eigendom betreffende deze werken (teksten, foto’s, e.d.) liggen bij Huidtotaal en haar licentiegevers.
Kopiëren, verspreiden en elk ander gebruik van deze werken is niet toegestaan zonder schriftelijke toestemming van Huidtotaal, behoudens en slechts voor zover anders bepaald in regelingen van dwingend recht (zoals citaatrecht), tenzij bij specifieke werken anders aangegeven is.