Slechte voedingsstoffen voor de huid
Welke voedingsstoffen zijn slecht voor de huid? Is een vraag die ik bijna wekelijks gesteld krijg in mijn praktijk of online.
Je verwijdert je make-up en wast je gezicht iedere dag, zoals overal aangeraden wordt. Toch is de huidconditie nog niet optimaal; heeft het geen gezonde teint en huidproblemen blijven aanwezig. Hoe kan dat? Nou, niet alleen wat je op je huid smeert bepaalt veel voor de huidconditie maar ook wat je in je lichaam stopt speelt een grote rol. De voedingsstoffen die je neemt, weerspiegelen zich op de huid.
Om je een eindje op weg te helpen bespreken we hieronder een aantal voedingsstoffen waarvan je het beste wat meer afstand kunt nemen als je last hebt van huidproblemen. Niet al deze stoffen hoeven per se bij jou van toepassing te zijn. Vermijd ze daarom niet allemaal rigoureus uit je dieet, maar test ze stuk voor stuk een periode uit om te kijken wat het resultaat daarvan is.
Zuivel
Zuivel is iets dat voor veel mensen in Nederland een standaard dagelijkse voedingsstof is. Kwark als ontbijt, een glas melk en een boterham met kaas als lunch en een bakje yoghurt of vla na het avondeten. We beschouwen het als een gezonde voedingsstof. Toch is dat laatste niet helemaal waar, zeker als het gaat om huidproblemen. In zowel magere als volle zuivel zit een stofje genaamd IGF-1. Dit is een insuline-achtige groeifactor. Deze stof is vergelijkbaar met insuline, verstoort de bloedsuikerspiegel en kan zorgen voor een verhoogde aanmaak van talg. Talg is de vettige substantie die de poriën doet verstoppen. Een vette huid met verstoppingen en puistjes heet acne. Stom genoeg kan 1 glas melk al voor deze problemen zorgen als je daar gevoelig voor bent. Daarnaast kan de lactose (melksuiker) in zuivel bijdragen aan het ontstaan of verergeren van andere huidproblemen zoals rosacea en eczeem.
Wil jij weten of jouw huidprobleem ontstaat of in stand gehouden wordt door zuivel? Vermijd alle zuivel en (overmatige) vleesconsumptie eens voor 2 tot 4 weken achterelkaar, verzorg je huid zoals aangeraden en bekijk het resultaat.
Nu hoor ik je denken, ‘Hoe krijg ik dan genoeg eiwitten binnen?’. Eiwitten zijn van oorsprong allemaal plantaardig. De dieren die zorgen voor zuivel en vlees, krijgen ze zelf via planten binnen. Meer over het op een plantaardige manier binnen krijgen van eiwitten lees je in mijn volgende blog! Alvast een voorproefje: geitenmelk, amandelmelk en kokosmelk zijn goede zuivelvervangers.
Veel koolhydraten; suikers en brood
Voor de meeste mensen is het wel bekend dat het binnenkrijgen van veel koolhydraten veelal niet gezond is voor het figuur. Maar wist je ook dat een verhoogde inname hiervan voor huidproblemen kan zorgen? Denk aan een vettige huid en ontstekingen. Frappant is, op Papoea-Nieuw-Guinea heeft niemand huidproblemen zoals acne. Waar blijkt dit nu door te komen? Mensen leven daar vrijwel allemaal op een dieet dat bestaat uit laag-glycemische voeding (geen suikers, brood, zuivel, etc.). Hierdoor zijn er geen schommelingen in hun bloedsuikerspiegel (zoals insuline, hierboven bij zuivel beschreven) en is er geen toename van talg en ontstekingen.
Lees er hier meer over.
Soja
Hierboven hebben we het al een aantal keren gehad over stoffen die zorgen voor meer vettigheid en ontstekingen. Ook soja is zo’n stof die zorgt voor een zelfde reactie door het immuunsysteem te verstoren. Ik zie dit in de praktijk vaak gebeuren bij veganisten, vegetariërs of mensen die zuivel vermijden en daardoor (te)veel soja nemen. Teveel soja kan zorgen voor intolerantie en daarmee huidproblemen. Ook lijkt de samenstelling van soja veel op het vrouwelijke hormoon oestrogeen, iets dat bij sommige mensen net zoals de anticonceptiepil op basis daarvan juist voor acne zorgt. Helaas is soja dus niet voor iedereen de perfecte vervanger voor zuivel. Neem in plaats hiervan liever producten op basis van melk van geiten, kokos, amandel, hazelnoot, cashew of rijst.
Chocolade
Chocolade is wel de meeste bekende voedingsstof waarvan men al jaren vermoedt dat het invloed heeft op de huid. Tot voor kort was deze invloed niet wetenschappelijk bewezen, tot daar niet lang geleden door nota bene een Nederlands onderzoeksteam verandering in kwam. Onderzoek suggereert dat chocolade het ontstaan en de ernst van acne verhoogt. Net zoals de stoffen die hierboven beschreven zijn spelen de melkachtige stoffen en suikers hierin ook weer een rol.
Door het eten van chocolade laten de bloedcellen meer interleukin-1β (IL-1β) and IL-10 vrij. Deze stofjes zorgen voor een fijne omgeving voor Propionibacterium acne en Staphylcoccus aureus. Dit zijn de twee bacteriën die verantwoordelijk zijn voor acne.
Betekent dit nu dat je helemaal geen chocolade meer mag nemen? Jawel hoor, natuurlijk liever niet als je er allergisch of gevoelig voor bent, maar het liefste zo puur mogelijke chocolade zonder teveel toegevoegde stoffen zoals melk en suiker en met mate.
Alcohol
Alcohol droogt de huid uit en zorgt voor snellere huidveroudering en een vale teint. Vermijd alcoholconsumptie daarom zoveel mogelijk. Een glaasje alcohol zo nu en dan mag best. Zorg daarbij dat je in ieder geval twee liter water per dag drinkt. Wil je toch vaker genieten van een glas wijn bij het avondeten? Neem dan eens alcoholvrije wijn. Toch de smaak, zonder de huidonvriendelijke stoffen 🙂
Meer weten over voedingsstoffen en gezondheid? Bekijk dan eens deze (Netflix) documentaire of boeken: “What the health”.
Disclaimer: Alle rechten van intellectuele eigendom betreffende deze werken (teksten, foto’s, e.d.) liggen bij Huidtotaal en haar licentiegevers.
Kopiëren, verspreiden en elk ander gebruik van deze werken is niet toegestaan zonder schriftelijke toestemming van Huidtotaal, behoudens en slechts voor zover anders bepaald in regelingen van dwingend recht (zoals citaatrecht), tenzij bij specifieke werken anders aangegeven is.