Huidtherapie | Lasertherapie | Oedeemtherapie in Arnhem en Doetinchem
Gecertificeerd hbo-therapeuten
Huidtherapeuten en oedeemtherapeuten

Ontharing bij transgenderzorg

Voor mensen uit de regenbooggemeenschap die een transitie maken van man naar vrouw is ontharing een belangrijk onderdeel. Denk aan ontharing van mannelijke haargroei in het gezicht maar ook ontharing van de genitaalzone ter voorbereiding op de geslachtsoperatie. Voor beide zones zijn we gecontracteerd en passen we zowel lasertherapie als elektrische epilatie toe.

 

Ongewenste haargroei en medisch noodzakelijke ontharing

Voor ontharing in het gezicht is het vaak cosmetisch erg belangrijk dat de uiterlijke kenmerken veranderen, het gewenste uiterlijk geeft en zo meer zelfverzekerdheid creëert. Daarnaast draagt het daarmee, helaas toch nog vaak nodig, bij aan meer veiligheid (bijvoorbeeld op straat, het uitgaansleven, de sportclub, op het werk, etc.).
Naast het gezicht behandelen wij ook het genitaal-gebied, iets dat medisch noodzakelijk is voor het uitvoeren van de operatieve ingrepen voor de geslachtsverandering.

 

Hoe werkt haargroei?

De haargroei van de mens is genetisch bepaald en afhankelijk van leeftijd, ras en hormonale factoren. Nadat een haar is aangemaakt in het haarzakje (haarfollikel) duurt het maanden of jaren voordat deze uitvalt. Na een rustperiode – variërend van zes weken tot anderhalf jaar – groeit er uit het haarzakje weer een nieuwe haar. Slechts een deel van onze haren is dus zichtbaar. Als het na het epileren of harsen lijkt of de haar al na een week weer terugkomt, gaat het in werkelijkheid om een andere haar die er precies naast groeit.
Onze genen en onze hormonen bepalen waar er op het lichaam haar verschijnt, ze bepalen de hoeveelheid en de dikte van de haren en uiteindelijk dus of we licht of (te) zwaar behaard zijn.

 

Huidtherapeutische behandelingen voor ontharing

Elektrische epilatie
Elektrische epilatie is geschikt voor relatief kleine oppervlaktes, zoals haar in het gezicht, alle haardiktes en alle haarkleuren (dus ook grijze, witte, blonde en rode haren die niet met lichttherapie (laser, IPL, VPL) verwijderd kunnen worden).
De huidtherapeut laat een minuscuul naaldje in het haarzakje glijden en geeft vervolgens enkele seconden stroom. Door de stroom ontstaat er warmte in het haarzakje, waardoor de haar beschadigd en vernietigd wordt. De storende haren worden een voor een behandeld. Uiteindelijk verzwakken de haren zodanig dat deze niet meer terug kunnen groeien.
Lees hier meer over elektrische epilatie

 
Lasertherapie
Bij Huidtotaal wordt lasertherapie uitgevoerd met de Asclepion MeDioStar Monolith diodelaser. De MeDioStar behoort tot de nieuwe generatie diodelasers. De laser maakt gebruik van krachtige energiebronnen en is daarom veiliger en effectiever dan traditionele lasers en IPL. Hierdoor worden haren effectiever verhit waardoor er minder kans is op complicaties. Daarnaast kunnen ook de lichter gekleurde haren waarvan de haarwortel wel dat donkerder gekleurd is worden aangepakt. De diodelaser is een van de bekendste methode voor definitieve ontharing. Met de diodelaser kunnen onder andere grote gebieden relatief snel behandeld worden.
Lees hier meer over laserontharing

 

Resultaat van ontharingsbehandelingen

Helaas is een haar na één behandeling niet direct per definitie definitief verwijderd. Dit heeft meerdere oorzaken, zoals de groeicyclus van de haren en het herstellend vermogen van het lichaam.

Haren doorlopen een bepaalde groeicyclus met verschillende fases. Alleen in de groeifase zit de haar nog vast in de haarwortel en is de behandeling effectief. Niet alle haren zijn op hetzelfde moment in de groeifase; een deel van de haren is dus onzichtbaar aan de oppervlakte van de huid.
Een haarzakje bevat vele cellen die ervoor kunnen zorgen dat er een haar gevormd wordt. Na één behandeling met elektrische epilatie worden helaas niet al deze cellen vernietigd. Het lichaam heeft de gewoonte om na beschadiging en verwonding weer te gaan herstellen. Ook bij elektrische epilatie is dit het geval. Vanuit de cellen die niet beschadigd zijn, zal het lichaam opnieuw een haar proberen te vormen. Door de behandeling keer op keer te herhalen, zal het haarzakje zich steeds moeilijker herstellen en uiteindelijk volledig vernietigd worden.

 

Wat kun je zelf doen bij overbeharing?

Bij het (laten) epileren met een pincet, wordt de haar met wortel en schacht verwijderd zodat er geen stoppels ontstaan. Deze methode is alleen geschikt voor enkele haren. De haren komen na verloop van tijd weer terug.
Ook bij het (laten) harsen worden de haarwortel en haarschacht verwijderd. De haren komen na twee tot zes weken geleidelijk terug. Harsen is vooral geschikt voor grotere oppervlakten. De methode geldt als pijnlijk.
Als je kiest voor ‘permanente’ ontharing door een huidtherapeut, is het belangrijk dat je zelf niet meer epileert (met pincet of de touwtjesmethode) of harst. Je mag de haren wel afknippen of scheren (niet te kort direct voor de afspraak). Eventueel kun je ook kiezen voor een ontharingscrème die geen huidirritaties veroorzaakt.
Na de behandeling is het belangrijk om niet aan de huid te wrijven, krabben of irriterende middelen met alcohol en parfum toe te passen. Tevens mag de huid gekoeld worden met een coolpack of koud kompres.

error: © Huidtotaal - kopiëren is verboden