Wanneer steunkousen aan laten meten?
Therapeutische elastische kousen (steunkousen) aan laten meten
Therapeutische elastische kousen* worden ook wel steunkousen of compressiekousen genoemd. Deze medische kousen verbeteren de bloedafvoer en de vochtafvoer in de benen. Ze geven een lichte, zachte druk waardoor het bloed en vocht hun weg omhoog vinden. Dit helpt om te voorkomen dat spataderen of bloedpropjes ontstaan of verergeren en dat de benen opzwellen doordat ze vollopen met vocht.
Als je last hebt van ontsierende adertjes, spataderen of net een operatie hebt gehad, dan kan de arts kousen voorschrijven.
Het dragen van therapeutische elastische kousen verhelpt en voorkomt:
- Zwaar, vermoeiend of pijnlijk gevoel in de benen
- Zwelling van de benen
- Spataderen en bloedpropjes (trombose), voornamelijk na operatie of een ongeval wanneer je minder actief bent met je benen
Steunkousen in verschillende stoffen en kleuren
Als je kousen voorgeschreven krijgt dan hoef je niet direct bang te zijn dat je ‘ouderwetse’ bruine, dikke kousen moet dragen die herkenbaar zijn van senioren. Je kunt er nog steeds even mooi, stijlvol of stoer uitzien met therapeutische elastische kousen. En dat geldt niet alleen voor vrouwen, er zijn ook mannenkousen! Samen bespreken we de voorgeschreven lengte, het materiaal, de gewenste kleur en eventueel een patroontje.
Worden therapeutische elastische kousen vergoed?
Therapeutisch elastische kousen en andere hulpmiddelen komen ten laste van je eigen risico. De hoogte daarvan vind je terug in de polisvoorwaarden van je zorgverzekeraar. Of je een eigen risico moet betalen, is afhankelijk van hoeveel zorg je al hebt gebruikt. Het kan dus zijn dat je een deel of het geheel van de therapeutische elastische kousen en het aanmeten moet betalen of dat je dit vergoed krijgt. Afhankelijk van je zorgverzekeraar kom je in aanmerking voor vergoeding van 2 stuks/paar per 12 of 14 maanden.
Heb ik een verwijzing nodig voor het aanmeten van steunkousen?
Als je in aanmerking komt voor vergoeding, zoals hierboven beschreven, is het noodzakelijk om een verwijsbrief of aanvraagformulier van de arts te hebben.
Zonder verwijzing of vergoeding steunkousen aan laten meten
Ja, wanneer je niet in aanmerking komt voor verwijzing en vergoeding, kun je alsnog kousen aan laten meten. Bijvoorbeeld voor een lange reis, als je een staand of zittend beroep hebt en geen vermoeide benen wilt krijgen. Let er op: de kosten van het aanmeten en van de kousen zelf zijn dan voor eigen rekening. Informeer bij Huidtotaal informeren naar deze kosten.
Hoe draag je de compressiekousen?
Om optimaal effect te krijgen is het van belang om de kousen iedere dag te dragen. Trek de kousen direct na het opstaan aan. Je benen houden namelijk in de ochtend het minste vocht vast. Gedurende de dag zul je de meeste druk van de kous voelen rondom je enkels en de laagste druk aan de bovenkant van de kous. ’s Avonds voor het wassen en naar bed gaan mogen ze uit.
*Therapeutische elastische kousen zijn er voor de armen en benen. In deze blog gaat het over de variant voor de benen.
Disclaimer: Alle rechten van intellectuele eigendom betreffende deze werken (teksten, foto’s, e.d.) liggen bij Huidtotaal en haar licentiegevers.
Kopiëren, verspreiden en elk ander gebruik van deze werken is niet toegestaan zonder schriftelijke toestemming van Huidtotaal, behoudens en slechts voor zover anders bepaald in regelingen van dwingend recht (zoals citaatrecht), tenzij bij specifieke werken anders aangegeven is.