Huidtherapie | Lasertherapie | Oedeemtherapie
Gecertificeerd hbo-therapeuten
Huidtherapeuten en oedeemtherapeuten
Gerstekorrels (milia)

Wat zijn gerstekorrels precies?

Gerstekorrels; harde witte bultjes in het gezicht

Een gerstekorrel, in het Latijn ‘milium’, is een klein wit bultje in de huid. Meestal zitten er een paar bij elkaar en zie je ze op de neus, kaaklijn, kin en rondom de ogen maar ze kunnen ook op andere plekken voorkomen. Ze ontstaan wanneer de huidschilfers verstopt raken onder het huidoppervlak. Hier hoopt het stofje keratine zich op en kan er niet meer uit. Er ontstaat een hard wit bultje.
Gerstekorrels komen het meest voor bij pasgeboren baby’s. Maar liefst de helft van de baby’s heeft de eerste maand na de geboorte gerstekorrels op de kin. Toch komen deze bultjes niet alleen bij baby’s voor maar zien we ze ook bij kinderen, jongeren en volwassenen.

Gaan gerstekorrels vanzelf weg?

De bultjes worden op ten duur door het lichaam zelf opgeruimd. Blijven ze lang aanwezig, dan kan behandeling nodig zijn. Ook zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen om het herstelproces te versnellen en ervoor te zorgen dat ophopingen minder kans krijgen.

Gerstekorrels laten verwijderen door de huidtherapeut

Tijdens het intakegesprek wordt de huid bekeken en krijg je uitleg over de huidtherapeutische behandeling en thuisadviezen. De huidtherapeut verwijderd gerstekorrels door de huid te ontsmetten en een kleine opening te creëeren in het bultje. Dit wordt gedaan door een minuscuul sneetje te maken met het puntje van een steriele naald. Door de opening kan het korreltje uit de huid gewipt worden. Door deze specifieke techniek beschadigt de omliggende huid niet en is er minder kans op littekens of verkleuringen van de huid. Soms is het nodig om de huid eerst voor te bereiden met een peeling om deze minder stug te maken. De gerstekorrel kan dan beter bereikt worden en is er minder kans op nieuwe bultjes.

Wat kun je doen om gerstekorrels te voorkomen?

  • Blijf zoveel mogelijk van je huid af: krab, wrijf, pluk of duw niet
  • Krab bultjes niet kapot of druk ze niet zelf uit: je nagels kunnen de huid beschadigen waardoor littekens kunnen ontstaan
  • Gebruik geen make-up die de huid verstopt (staat vaak op de verpakking)
  • Was je huid niet te vaak, vooral niet met irriterende en uitdrogende producten (tijdens de behandeling krijg je advies over wassen en producten)
  • Net zoals wassen, smeer je huid niet in met irriterende producten, dit maakt het vaak erger

Geef een reactie

error: © Huidtotaal - kopiëren is verboden